Rijk worden met Brasem.


Pas vroeg iemand mij (bijna 61) naar mijn pensioenplannen. Simpele dingen ga ik doen over een paar jaar. Nu nog niet. Het Gilde, in een busje rijden, taxi bij Uber? Desnoods vissen. En toen kreeg ik opeens dollartekens in mijn ogen. Snoekbaars, 3,50 per ons op de markt! Mijn Collega vangt veel 4 tot 7 ponders. Als ik ze opkoop en bij restaurants verkoop. Hij 30 % en als ik zelf dan ook nog eens ga vissen. Ik reken uit dat 150 euro per week netto zou moeten kunnen. Dat vult goed het pensioen gat.

De collega wil me nooit meer zien als ik in die handel ga, een vorm van stroperij en past niet bij zijn beleving van de vissport. Een gevangen snoekbaars hoort weer terug in het water. Duidelijk dus. Toch laat het me niet los. Ik vertel er thuis over, mijn vrouw reageert amper als ik zeg “Trouwens, ik ken een mevrouw Baars en ik ken een heer van der Snoek…snoekbaars”. Ik zou met snoekbaars…..Hm, zegt ze.

Bij het googelen ontdek ik een foute stroperswereld. Een snoekbaars van 6 kilo kan 70 euro opleveren. Busjes met handelaren rijden de kanalen langs om bij de sportvissers deze op te kopen. Stropers verdienen, opgejaagd door BOA’s met hun illegale netten 9000 euro per week. De bio diversiteit verdwijnt. Brasems hebben vrij spel door het wegvallen van de snoekbaars en zorgen voor troebel water.

Neen, toch maar niet. Met bijna 40 jaar als braaf ambtenaar werkzaam te zijn voor de publieke zaak wil je je werkzame leven niet eindigen als een natuur vernietigende stroper waarop door BOA’s wordt gejaagd.

Wat later lees ik dat de brasem steeds meer gewild is en wordt opgekocht door Belgen….om de vijvers van de daar veel voorkomende stadsparken met visvijver te vullen.

En dan begin ik te glimmen. Dat zou een mooie invulling en bijverdienste zijn. In mijn auto met een grote bak vol brasems naar de gemeentelijke sportvijver in Lanaken, 80 euro ophalen, 25 euro benzine (ik rij zuinig), nog een frietje bij frietkot Simone en als “moeders de vrouw” thuis komt leg ik 55 euro op tafel. Heerlijk!

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s