“Latente Viskoorts en Verlangen”


Ik wandel vrijdagavond rond 19.30 uur met mijn vrouw op het Brugakkerpad in Zeist west, langs de natuursloot. Ze vangt “beesten en monsters” op haar Iphone bij een Harrie Potter spel. Soms komen we de andere wandelaars tegen. De wandelaars die we normaal, al hangend op onze loungeset door de Hortensia’s heen op 15 meter afstand, aangapen. De twee met witte en zwarte hond, zouden ze bij elkaar horen eigenlijk? Ik tegen hen “Zo, nu kunnen we jullie eindelijk eens een keer van dichtbij bekijken…’”

Onrustig wordt ik ervan, van de Natuursloot langs het pad. Na 30 jaar niet meer vissen, zit ik er al enige tijd tegen aan te hikken. Ik verlang naar ondergaande dobbers, rust, natuur, kromtrekkende hengels….Al wandelend fixeer ik me op de sloot. Drie jaar geleden werd onze Brugakkersloot verbreed van 5 naar 8 tot 10 meter met amper 80 cm diepte. “Zou er vis zitten?” In mei 2017 spotte ik wat voorntjes van 10 cm. Vorig jaar zag ik helemaal niets. In april dit jaar was er dicht bij de kant opeens een snoek van 50 cm. Hij wilde graag op de foto.

De laatste dagen zie ik steeds een redelijk professionele sportvisser langs de sloot, 40 meter links van het bruggetje tegenover een zijarm spreek ik hem vorige week aan. Met een plastic “kikker plug” probeert hij snoek te vangen. Ik vraag of er ook andere vis zit. Hij wijst naar links. “Die bellen daar zijn van zeelt”. Nu is zeelt mijn lievelingsvis, mooie fysionomie en groen, grijs geel. In mijn jeugd ving ik weleens een mooi exemplaar van 30 cm. Iets later bij de kikkerPoel zie ik de man weer. “Verderop zag ik wat karper. Maar die is schuw.”

Neen op de foto wil hij niet. Hij vist vrijdag weer op snoek. Eenmaal thuis zegt mijn vrouw “Wat hoor ik daar? Raar gespartel en geplons?” Ik ren naar buiten De visser zit bijna onzichtbaar voor ons huis tussen het halve meter hoge gras en brandnetels. “Een snoek van 50 cm” zegt hij. Toen ik erbij was, was ie al weer teruggezet.

Vanmorgen zag ik al een grote zwarte aalschover buiklandingen maken in de sloot. Ik begin het langzaam te beseffen. Ik woon aan een viswater, 4 meter voor mijn huis. Daar heb ik als kind altijd al van gedroomd! En nu is het er. Maar zal ik de moed hebben om als grote man voor mijn eigen huis in een toch relatief kleine sloot te gaan vissen met een matchwerphengel van 3,30 m? Ik vrees van niet.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s