Hoe ging het tochtje met buslijn 74 naar Vianen?


Zo vol verwachting en hoopvol de voorpret was, zo matig was de ervaring met de busreis met lijn 74. Ik was niet in mijn hum. Het begon goed op mijn vrije woensdagmiddag. Ik kon anders dan normaal al rond 12.00 uur weg van kantoor en had een vroege bus. Het zou stevig gaan regenen, paraplu mee dus. Lijn 74 stopt bij De Clomp. Ik heb er zin in. Ik pak mijn smartphone voor het eerste vlog. Batterij nog 19%….(het nachtelijk opladen is mislukt denk ik). Balen. Ik kan nu niets. Niet surfen. Ik kan 3 vlogs en wat foto’s maken en dan is het leeg. Ik informeer vrouw en dochter erover.

UTRECHT

De bus verlaat na 20 minuten reizen Utrecht CS. Dit gebied is nieuw voor mij. De bus schiet snel langs brede wegen. We komen via het RABO hoofdkantoor bij de Jaarbeurs. Lege vlakten, bouwrijpe grond maar ook al honderden nieuwe appartementen langs de Merwede. Ik zie opeens een vlag halfstok hangen. Wat is er vandaag 9 oktober? Ik zie dat het kantoor van Mitros is. Ella Vogelaar, oud minister namens de PvdA en ook lid van de Raad van Commissarissen van Mitros is gisteren overleden. Ik sta er even bij stil. Iets verder de Meubel Boulevard. Je kan dus rechtstreeks vanuit Brugakker naar de Ikea in 33 minuten. Leuk, voor mijn vrouw en anderen.

NIEUWEGEIN

De bus passeert de A2. Nieuwegein nu, Buurtschap De Geer. Bijzonder, oudbouw ook, dat had ik niet verwacht. Ik zie sleepboten in de Merwede, Rijkswaterstaat, het Waterschap. Wat verderop volgt een stedenbouwkundige mêlee waar je niet vrolijk van wordt. Sociale woningbouw met wat koop er tussen vooral uit de jaren 70 en 80. Een combi van De Heuvel, Waterigewegflat en Brugakker, op zich niets mis mee. Maar wel als het samengebald er kilometerslang niets anders met minder groen. City Plaza is fraai, maar uit de Bus zie je de achterkant, hobbelig asfalt, oude bus. Meer naar het zuiden komt er iets meer ruimte. Ik ken wat mensen uit Nieuwegein. Ik heb toch niet de indruk dat ze het er heel ellendig vinden in hun eigen biotoop. Zou ik hier kunnen wonen? Met internet, wellicht wel. Ik verlang toch naar het meer groteske en bedaarde groen in Zeist, de ruimte en rust, naar de ingetogen deftigheid van Zeist, rond Slot en Slotlaan en aanpalende buurten.

VIANEN

In 2 minuten zijn we van Nieuwegein Zuid in Vianen. Ik maak een foto van de Lek. Ik (geboren in Renkum) houd van het Rivierengebied, van uiterwaarden en wielen. Wat een mooi uitzicht! Ik loop van de winderige halte aan de A2 naar het Centrum. 10 minuten. Ik krijg honger en dorst. Ik loop langs Van der Valk hotel Vianen. Door mijn geestesgesteldheid komen er geen wilde fantasieën in mijn hoofd over onbetamelijk gebruik van een van de vele hotelkamers. Ik zie vervolgens hele gezinnen met de fiets naar het Centrum rijden. Ik zie restaurant Mamma Mia met mooi terras aan het water. Het wordt steeds drukker. Net op de woensdagmiddag dat ik van plan ben naar Vianen te gaan is het dus Paardenmarkt. Scholen zijn vrij, er is een markt, er zijn nostalgische kinderspelen en er is het Paardenfestijn.

LEEG EN ALLEEN.

Het is te druk bij een frietkraam, wat kleine terrasjes zijn vol. Ik ben niet in de stemming ergens gezellig te zitten. In deze toestand wil ik niet veel uitgeven. Een HEMA worst van 2€ dan maar. Niemand kijkt me aan en niemand knikt. Op zich is daar mee te leven als ik dit feit maar kan delen met anderen. Ik vel me leeg. Ik ken hier niemand, anders dan Theo Balvers, een blogvriend van het Volkskrantblog. Hij was hier wethouder en schoolhoofd, maar woont nu in Utrecht. Opeens zie ik een bekend gezicht. Het is de ex spits van FC Utrecht met zijn vrouw, Joop van Mourik. Ik durf hem niet aan te spreken. Het geheel bij de Paardenmarkt doet wat denken aan de Havendagen in Zierikzee, maar dan 4 keer zo klein en zonder toeristen. Het is wel “echt” in Vianen. Ik ben er in ieder geval geweest.

TERUG

Ik maak een vlog, een foto en wil snel terug. Dochter Rozanne appte in de ochtend dat ze onverwacht goede cijfers heeft voor Natuurkunde. Ik wil er zijn als ze om 15.25. uur thuiskomt. Ik ben blij als ik na een reis van een uur om 15.05 uur weer uitstap bij De Clomp. Uiteindelijk ben ik maar ruim een uur in Vianen geweest.

Op zich is deze bijzondere ervaring me goed bevallen. Veel avontuurlijker en unieker dan een treinreis van Barcelona naar Sitges of een ritje in tramlijn 28 in Lissabon, dat doet immers iedereen en er zijn op internet plaatjes van.

Misschien van de zomer nog eens, met opgeladen telefoon en de tijd en de rust om ook de “waterligging” van Vianen te onderzoeken. En hopelijk wat zon.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .