Op de Wageningse Berg


Regelmatig kom ik nog in Wageningen, op de Wageningse Berg. Vaak is er nog wat te doen. Dinsdagavond jl. was ik er in verband met een bijeenkomst en boekintroductie “Vergeten profclubs” van Martijn Schwillens. Een volle zaal, goede organisatie van onder andere Harold van Kooten en Cor van den Hurk en met allemaal oud voetballers, zoals Gerdo Hazelhekke, Bert van Geffen, Frits van der Klift, die nog met mijn nichtje Marja Scheffer bij de bank werkte. Jan van Osenbrugge, groundhoppers, nostalgici en oud supporters. Ook met delegaties van Veendam met supporter Michiel van Veen, nu burgemeester van Gemerts), Haarlem (met Jo Bockling), SVV, RBC niet aanwezig) en Agovv. Ook de 82 jarige oud scheidsrechter Henk van Ettekoven was er en verraste ons met een mooie conference/terugblik op zijn tijd als scheidsrechter, toen alles anders was zonder VAR.

Hoe komt dat zo?

In 1965 ging ik als jochie van 7 met mijn vader mee naar de Wageningse Berg. Wageningen B speelde voor 100 man tegen SC Gooiland B, NOAD B en AGOVV B. Dat maakte indruk. Sterren waren toen Marius van Reemst, Ton van de Weerd en Jan Drost. Later in 1969 mocht ik op zondag mee. Mooie tijden met promotie naar de Eerste Divisie. In 1973 promotie naar de Ere Divisie, halve finales in de KNVB Beker tegen ADO en later FC Den Haag. Bekerwinst in Eindhoven in 1977 met 1-6 en de drie doelpunten van Jan Menting. In 1980 weer promotie. Het Renkumse supertalent Richard Budding diende zich aan (later Feyenoord). Hij zat gewoon bij mij in de bus toen hij nog bij de Postgiro in Arnhem werkte. Op de avond memoreerde ik nog het tragisch verlies in het Paasweekend 1975 tegen Haarlem. Thuis won zijn enige doelpunt. Degradatie voor Wageningen.

De 2-4 overwinning tegen Ajax in de Meer op 31 augustus 1980, daar was ik bij. 6000 man in De Meer en hooguit 80 Wageningers. Helaas zonder TV beelden. De maandag erop startte mijn carriere bij de gemeente Zeist (over trouw gesproken). Vanaf 1981 woon ik in Zeist, maar ik bleef Wageningen trouw. Ook in de jaren 1981 tot 1992. Wageningen trok steeds minder supporters op De Berg op een enkele opleving na in nacompetites. Op de tribune zocht ik vaak mijn oom, Gerrit Scheffer op en soms ook mijn aangetrouwde neef Jan Brugman.

Toen ging Wageningen failliet. En daarna? Seizoenskaarten bij Utrecht, Ajax, soms ook zelfs naar Vitesse boden nauwelijks invulling van dit gat. Ook bezoeken aan Camp Nou, Bernabeu, Delle Alpi, Sanchez Piz Juan, Parkstadion deden dat niet. Nu ga ik vaker naar de amateurs in Zeist, zoals Jonathan en FZO en sinds kort vaak ook naar Jong FC Utrecht (vrijdagavondgevoel, eerste divisie). Daar zie ik Bert Nijenhuis regelmatig (al 45 jaar Utrecht supporter). Ook leuk.

Relatie met Zeist?

Er is een stevige connectie tussen Zeist en Wageningen. Hoeveel voetballers en trainers loop ik hier niet tegen het lijf. De ex keeper van Wageningen en later Top Oss en nu keeperstrainer bij Jonathan, Raymond Koopman. En dan Hans de Weerd, een sierlijke, rustige middenvelder bij Wageningen in de jaren 70, met lang haar. Kwam ik enkele jaren tegen als trainer van de SV Zeist, nu lijkt hij meer op Huub Stevens. Zeister Jan van Halst is volwassen geworden bij Wageningen. Bij FZO sprak ik Hans van Heerde, voorheen van de bierwinkel Zeist en in de jaren ‘70 voetballend bij Wageningen. Cees Lok nota bene, spits bij Wageningen later libero bij NEC en geboren in de Dorpsstraat Renkum, net als ik, werkt nu voor de KNVB Zeist. En dan de bekende Zeistenaar Berend Weerdmeester. In de jaren ‘80 als student in Wageningen manusje van alles, hij waste de auto van Rob Mac Donald. Harry Suvee, de keeper van Wageningen sprak ik in de jaren 90 bij Patria als trainer van Fortitudo. O ja en Koos van Tamelen de omstreeks jaren ‘80 sterk behaarde en bebaarde nr 2 van Wageningen, was 2 jaar geleden trainer van Jonathan. Zo zijn er nog meer.

Tja Wageningen. Een van de inleiders dinsdag had een mooie quote. “Je kunt wel aan een tweede (en derde) geliefde partner geraken, maar er blijft altijd maar een voetbalclub en dat is je eerste liefde. Nooit je tweede”.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s