De Donkerte Voorbij, Kerst 2019


Beste landgenoten,

Op persoonlijke titel

HET LICHT

En toen was er licht. Zaterdagmorgen 21 december 2019. Ik kijk door het raam naar buiten. De kortste dag van het jaar met wat zon. Ik zit in om 09.30 uur in de auto op weg naar de Markt, de slager, DHL afgiftepunt. Volle zon, schone straten, zwart asfalt, licht, zuiver licht. “De donkerte voorbij”, dat wordt mijn blog. De kortste dag in een ellendig jaar. Nee niet voor mij. Ik heb er weinig last van gehad in mijn persoonlijke leven. Zelfs van mijn staaroperatie wist ik een feestje te maken. In mijn hoofd heb ik mijn Kerstblog klaar.

DE EXTREMEN, DE ONRUST

Zou de donkerte in de Samenleving nu, eind 2019, eindelijk ook voorbij zijn? Die donkerte was er in 2019 overduidelijk, vooral op Twitter en op Facebook, in het land maar ook in Zeist. Maar in het land sinds oktober 2019 ook in het echt, op straat voor iedereen zichtbaar. Op naar Den haag….4% is niet genoeg. Stikstof? Ons belang is groter dan de gezondheid van al die anderen. Van ons, van ons die de boeren nota bene in aanvang nog steunen ook.

En de pers? Die tekent zaken op die in de samenleving spelen. Vaak zijn het zaken, die ze weghalen vanuit Twitter en Facebook. De argeloze krantenlezer leest dat en laat zich meezuigen in het feitelijk in slechts een kleine kring aanwezige ongenoegen. Er zijn kranten die dat ongenoegen bewust groter maken, exploiteren voor eigen winst.

De stikstof, PFAS. Natuurlijk zijn er mensen die er financieel belang bij hebben dit niet al te sterk te willen bestrijden. De boeren, bouwers, auto industrie, wijzelf. Maar worden waarden, milieuwaarden hier dan direct aan die belangen ondergeschikt? Vroeger prevaleerden waarden boven belangen. Dat hoorde zo in de jaren 70, 80 en 90. Nu lijkt dat andersom. In deze tijd, anno 2020, zit menigeen er zelfs niet mee om waarden zo om te vormen dat ze samen vallen bij de eigen belangen. Velen lijken zelfs zover te gaan dat als men -mogelijk op goede gronden- wat twijfelt aan doemscenario’s over het klimaat, dan ook maar direct Nexit, pro Trump en tegen immigratie is. En op Twitter allemaal een NL, FvD vlaggetje en soms een tractor. Bizar. Kunnen ze nog wel nadenken, de mensen? Het lijkt dat het goede, door de Mammoetwet gevormde onderwijs in NL aan die mensen voorbij is gegaan. Degeneratie, zwakker zaad, hersenverweking door alcohol, milieuvervuiling of wat anders?

En de andere kant, is die veel beter? De zeg maar overwegend D66 en GL hoek. In essentie heeft men in hun meningsvorming in mijn ogen gelijk, ik kan er vaak geen speld tussen krijgen. Toch schuurt er wat. Meestal zijn ze goed opgeleid, twee inkomens, koophuis met hypotheekrente aftrek. Niet vies van ruime immigratie en voor een “inclusieve” samenleving. Kinderen dan weer wel naar de “exclusief” witte school (ja maar….wij kiezen bewust voor onderwijsvernieuwing), Tesla. Tja. In hun wijken pleiten ze voor witte en roetveegpieten. Maar zouden ze inmiddels snappen dat Pieten meestal uit een hele andere bubble komen? En er zo helemaal geen Pieten meer zijn…

Heeft men in de linkse maar ook VVD hoek enig gevoel bij de “boekhouder van de hoedenfabriek met €1950 netto” en zijn vrouw met 18 uurs baan bij de Hema met €850 netto. Het inkomen is net te hoog voor huursubsidie voor de vierkamerflat van €810 in de Kansenwijk. Verhuizen naar een sociale eengezinswoning van 740 € kan niet, het inkomen is net boven de €39.000 grens voor sociale woningbouw. Vrije middenhuur bestaat niet onder de €1050. En kopen is met deze inkomsten geen optie. De huur kan nog net betaald worden en met hun 2 kinderen zit er in de zomer een week tentvakantie in Drenthe in, met huurauto. Van enig ongenoegen in die hoek van de samenleving zou wat meer begrip mogen zijn.

HET MIDDEN

Is er dan geen midden meer, geen redelijkheid, empathie? Waar is de nuance. Waarom balt men zich samen in groepen, in hokjes, in clusteringen van vaste meningen. Voor de veiligheid, uit angst?

Ik verlang naar een Trump adept, die voor roetveeg Pieten is, vanuit sociale overwegingen GL lid is, zijn kinderen naar de Openbare (zwarte) school stuurt en sterk voorstander is van de EU.

Ik wil dat mensen weer zelf gaan nadenken en niet achter leiders en valse opinion makers en Twitteraars zonder profiel aanlopen. Ik wil dat men aanvoelt wanneer er een lichte of zware persoonlijkheidsstoornis aan de orde is en van deze persoon afstand neemt, ook al is een deel van de meningen hen welgevallig.

TROTS

Meanwhile voel ik me best dapper in de ruimte tussen de linies, tussen nummer 6 en 10, in het midden met PvdA geur en enige affectie met CDA en CU, met zelfs iets waardering voor SP en zelfs ook VVD er Rutte. Ver weg van extremen. Op Twitter geef ik soms zelfs een like als een Fvd er een goede grap maakt. En een modern D66 geluid (nette mensen, goede buren, goede buurt bbq met vis in folie) wil ik nog weleens relativeren. Het is gevaarlijk en eenzaam in het midden, ik weet het. Van twee kanten is er hevige hoon. Ik kan er tegen, geniet er stiekem soms van.

Is er dan iets tegen extreme meningen. Nee. Mits het met respect en begrip voor anderen en zonder geweld wordt geuit.

HOOP

Maar er is hoop, ik zie heel langzaam het tij wel keren. De grote groep in het midden, de tevreden Nederlanders, de 75% is het zat. Het is nu te gek, te erg. 2020 moet weer het jaar van het redelijke midden worden, van de nuance in het land. Ik was er in 2019 al…ongeveer in het midden. Mensen, jullie zijn met veel en “De meeste mensen deugen”, lees ik in het boek van Bregman, dus kom uit de kast!

TENSLOTTE

En hen die geen Kerstkaart hebben gehad en dat zijn er velen en ook degenen die wel een Kerstkaart gehad en waarvan ik toch geen weet heb (dat regelt mijn vrouw) wens ik een gezond en gelukkig 2020.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s